El Reial decret 893/2024, publicat al BOE 11/09/2024, té per objecte regular la protecció de la seguretat i la salut en el treball de les persones treballadores en l’àmbit de la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar familiar, d’acord amb el que preveu la disposició addicional divuitena de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (Llei 31/1995), que va ser afegida pel Reial decret llei 16/2022.
Amb la finalitat de garantir que la protecció eficaç de la seguretat i salut de les persones treballadores estigui adaptada a les característiques específiques del treball domèstic, la prevenció dels riscos laborals de la relació especial del servei de la llar familiar es regirà pel previst exclusivament a aquesta norma.
Les persones treballadores que presten serveis en l’àmbit del servei de la llar familiar tenen DRET a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut a la feina, que inclou els drets d’informació, formació i participació, paralització de l’activitat en cas de risc greu i imminent i vigilància del seu estat de salut.
La formació s’ha d’impartir, sempre que sigui possible, dins de la jornada de treball o, en el seu defecte, fora i compensant-ho amb temps de descans equivalent a l’empleat.
La vigilància en matèria de seguretat i salut, que requereix el consentiment de la persona treballadora, s’ha de fer amb les degudes garanties de respecte a la seva intimitat, i pot incloure la realització d’un reconeixement mèdic, voluntari i adequat, que tingui en compte tots els riscos d’exposició identificats a l’avaluació de riscos, i que es farà, almenys, amb una periodicitat triennal.
L’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball elaborarà una GUIA TÈCNICA per a la prevenció dels riscos laborals al servei de la llar familiar, que serà publicada a la pàgina web del Ministeri de Treball i Economia Social, en el termini màxim d’un any des de la publicació d’aquesta norma.
El Reial decret 893/2024 entra en vigor el 12 de setembre de 2024, però les obligacions previstes en aquest no són exigibles fins transcorreguts 6 mesos des de la posada a disposició de l’eina gratuïta d’avaluació de riscos, fins i tot quan la persona ocupadora concerti aquest servei amb un servei de prevenció aliè.